Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Mümine Hatun Türbesi ve Mimar Acemi İbn Ebûbekir Nahçivani
Aigai antik kenti kazıları bu yıl tekrar başlamak üzere ve epey uzun süreceğe benziyor.
Peki Aigai neresidir?
Aigai Nerededir?
Manisa şehir merkezine yaklaşık 49 km mesafedeki Köseler Köyü yakınında bulunan ve Nemrut Kale adıyla anılan Aigai, Herodot’un bahsettiği Batı Anadolu’daki 12 Aiol kentinden biridir. Çevreye hakim bir konumdaki kayalık tepe üzerinde bulunan kentin tarihi, M.Ö. 8. yy kadar inmekte. M.S. 17 deki deprem sebebiyle büyük ölçüde hasar gördüğü ve onarım geçirdiği, Hellenistik dönemde ise önemli bir ticari merkez haline geldiği anlaşılıyor. Kentin surları arazinin durumuna göre inşa edilmiş.Kent M.Ö. 3. yy başlarından itibaren, Pergamon Krallığı’nın da desteğiyle bölgede ekonomik ve kültürel bir çekim merkezi olmuş, Tiyatro, Kent Meclisi Binası (Bouleuterion) ve Agora Binası gibi görkemli yapılarla donatılmış.
Aigai antik kentindeki kazı çalışmaları 2004 yılından beri Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ersin Doğer başkanlığında yürütülyor.
Kentin haritası;
Haritada da görüldüğü üzere kent büyük, görkemli, zengin ve ihtişamlıymış. 12 kentin arasında sayılmasından ve agoranın kent içinde geniş yer tutmasından da bu anlaşılmaktadır. Korumanın önem gördüğü kent çok kez saldırılara uğramıştır. İnancın önemi, tapınakların haşmetinden anlaşılmaktadır. Bununla beraber kültürel faaliyet alanları ve gymnasium ların kalıntıları, kentin ilim ve sanatta ileri olduğunun da bir göstergesi.
Tipik helen mimarisi ve şehir planlaması mevcut olan kent, doğal afetler sebebiyle bir çok kez zarar görmüştür. 3. yy ın ortalarına doğru kent bilinçli bir şekilde boşaltılmış ve 12. yy a kadar boş kalmıştır. 13. yy da yapılan Bizans Kalesi iskanı da Saruhanoğulları tarafından işgal edilmiştir.
Gezip görülmeyi her kültürel mirasımız gibi hak eden bir yerdir Aigai…
Bu topraklarda bulunan her yaşanmışlık bizi diğer ülkelerden ayrı tutmakta. Özel bir coğrafyaya sahibiz ve bereketli topraklarımız asırlardan bu güne hala takdire şayandır.
Detaylı bilgi için ; aigai
Yorum Yaz